woensdag 4 april 2012

Artikel 2: Een op 5 Vlaamse kinderen te dik (Klasse)


Een op vijf Vlaamse kinderen te dik

In Vlaanderen is een op vijf kinderen tussen vier en veertien jaar te dik. Dat blijkt uit cijfers van het medisch schooltoezicht, die door de Universiteit Gent zijn geanalyseerd. “Dit zijn harde cijfers, dus een grondige aanpak dringt zich op”, stelt onderzoeker Jo Van Assche (UGent).
“Het ziet ernaar uit dat we stilaan naar Amerikaanse toestanden gaan”, zegt Van Assche. “Het onderzoek heeft het zelfs over een ‘epidemie’. Bij volwassenen zijn de cijfers nog veel duidelijker: bijna de helft van alle Belgen kampt met overgewicht. En kinderen nemen de voedingsgewoontes van hun ouders over.”

Ook kleuters

“Ook kleuters kampen al met overgewicht”, stelt Van Assche. “Ik interviewde een directeur van een kleuterschool uit een achtergestelde wijk in Genk. Hij vertelde me dat een op vijf driejarigen op zijn school agressief of depressief is. Kleuterjuffen en leraren vertellen dat hun leerlingen om tien uur ’s morgens bijna in slaap vallen. Ze komen zonder ontbijt naar school, slapen te weinig en sukkelen van de ene in de andere suikerdip.”
“Een kind heeft minstens een uur per dag fysieke beweging nodig”

Achterbankgeneratie

Ouders hebben een belangrijk aandeel in het probleem. Veel kinderen krijgen ongezond eten of bewegen te weinig. Van Assche: “We noemen ze de ‘achterbankgeneratie’: ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, ze zitten de hele dag op hun stoel, komen weer met de auto naar huis, gaan voor de televisie of computer zitten en dan is het alweer tijd om te gaan slapen. Wat dan moeilijk gaat, want ze zijn fysiek niet moe.”

Meer bewegen

Meer bewegen is dus een must. Jo Van Assche: “Een kind heeft minstens een uur per dag fysieke beweging nodig. Of scholen dat moeten vertalen in lessen lichamelijke opvoeding, weet ik niet. Waar ik wel voor pleit, is dat scholen kansen bieden om na schooltijd te sporten. Misschien moet naschoolse opvang meer focussen op sport en minder op studie? De school kan ook concrete acties op poten zetten: fruitdag, ontbijt op school, donderdag veggiedag…”

Armen en allochtonen ongezonder

“Het is duurder om gezond te eten dan om naar de frituur te gaan”
“Gezond eten heeft zijn prijs”, stelt Van Assche vast. “Wie evenwichtige voeding koopt, met veel groenten, fruit, vleesvervangers, biologisch vlees… heeft aan het eind van de maand een hogere rekening. Het is duurder om gezond te eten dan om naar de frituur te gaan. De overheid kan bijvoorbeeld de taksen op gezonde voedingswaren verlagen. Zo wordt het een stuk goedkoper. Maar wat is gezonde voeding? Er moeten betere Europese afspraken komen over de reglementering en kwaliteit van voedingsproducten. Ons voedsel gaat steeds meer de ongezonde toer op, met hogere vet- en suikergehaltes. De ene appel is de andere niet. En is enkel een bio-appel gezond? We willen zeker ook geen verbod op een pakje friet of een glas cola. Maar je kan die dingen gewoon niet elke dag eten.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten