maandag 16 april 2012

artikel 11: fruit in de boekentas, project tutti frutti !


Het project

Tutti Frutti?

Tutti Frutti is het Vlaamse project rond schoolfruit. Het principe is eenvoudig: de school kiest een vaste dag in de week waarop alle leerlingen samen een lekker stuk fruit of groente eten als tussendoortje.
Deelnemen kan op verschillende manieren: met een handelaar uit de buurt een contract afsluiten, of met de leerlingen afspreken om zelf fruit mee te brengen als tussendoortje. Het project bestaat al 8 jaar en blijft een groot succes. Dankzij de subsidies van de Europese Commissie en de Vlaamse Overheid kunnen scholen een mooie korting krijgen op het aankopen van verse groenten en fruit.

Achtergrondinformatie

Een gezonde school, dat scheelt!


Uitgangspunten gezondheidseducatie: 
De wetenschappelijke definitie van gezondheidseducatie verwijst naar de school en naar het belang en de samenhang van kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes.
De school is één van de belangrijkste participanten in de maatschappij. Gezondheidsbevordering is een combinatie van individuele en structurele initiatieven. Kinderen opvoeden tot gezonde volwassenen is een educatieve opdracht die door sociaal-maatschappelijke, wetgevende en economische interventies ondersteund moet worden.
Drie niveaus hebben invloed op de gezondheid:
  1. klasniveau (niveau waarop de eindtermen of ontwikkelingsdoelen geformuleerd worden)
  2. het volledige schoolbeleid, al of niet ondersteunend ten aanzien van het klasgebeuren (infrastructuur, schoolreglement, sfeer op school, enzovoort)
  3. de lokale gemeenschap rond de school, in eerste instantie de ouders en het CLB. Dit sluit aan bij de wettelijke opdracht van het CLB.

Het concept van gezondheidsbevordering op school beoogt de wisselwerking tussen deze drie niveaus.

Fruit in de boekentas

Kinderen nemen fruit mee van thuis

Hoe werkt het?
U maakt een afspraak met de ouders om op een vaste dag in de week (enkel) fruit mee te geven als tussendoortje. Een andere formule waarbij minstens één keer per week fruit wordt gegeten op school kan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten